Luchtontvochtiger kelder
Een vochtige kelder kan men drogen met een luchtontvochtiger. Welke luchtdroger geschikt is hangt af van de temperatuur in de kelder. Is dat vaak hoger dan 15°C dan gebruikt men een condens ofwel compressie ontvochtiger. Is dat vaak 15°C of lager dan is een adsorptie ontvochtiger het meest geschikt.
Hoe kelder ontvochtigen
Een vochtige kelder kan men drogen met een luchtontvochtiger. Welke luchtdroger geschikt is hangt af van de temperatuur in de kelder. Is dat vaak hoger dan 15°C dan gebruikt men een condens ofwel compressie ontvochtiger. Is dat vaak 15°C of lager dan is een adsorptie ontvochtiger het meest geschikt.
Oorzaken vocht in kelder
Vocht in de kelder komt het meest voor door condens, echter het kan ook komen door bouwkundige gebreken zoals doorslaand vocht of een lekkende leiding.
Condens
In de zomer wanneer de warme buitenlucht in contact komt met de koude muren, plafond en vloer van de kelder treedt er condens op. Warme lucht kan veel meer vocht opnemen dan koude lucht. Wanneer de warme lucht van buiten tegen de oppervlakken in de kelder aankomt koelt de warme lucht snel af en condenseert het teveel aan vocht. Hierdoor ontstaat condens op de muren, plafond en vloer van de kelder.
Doorslaand vocht
Vochtproblemen in de kelder kunnen komen door doorslaand vocht. Wanneer de vloer en/of de wanden van de kelder niet waterdicht zijn kan grondwater en regenwater door de muren en vloer heen sijpelen. Doorslaand vocht is de herkennen aan water dat in de kelder staat en/of vochtplekken op de muur al dan niet met schimmel. Om dit op te lossen kan men het beste de kelder waterdicht maken. Om de kelder daarna snel te drogen kan men gebruik maken van een luchtontvochtiger.
Lekkende leiding of afvoer
Een lekkende afvoer kan vochtproblemen in de kelder veroorzaken. Een lekkende afvoer is te herkennen aan water dat op een bepaalde plek in de kelder staat of een vochtplek op een bepaalde plek in de kelder bij de afvoer. Bij een lekkende afvoer kan er ook sprake zijn van stank in de kelder. Om dit op te lossen kan men het beste het lek opsporen en dicht maken.
Ventilatie
Om de lucht in de kelder fris te houden en ervoor te zorgen dat het vocht weg kan, kan men het beste ervoor zorgen dat er geventileerd kan worden. Dit doet men door ventilatieroosters te plaatsen bovenaan in de muren van de kelder. Echter in de zomer kan ventileren averechts werken doordat de warme buitenlucht dan zorgt voor condens in de koele kelder.
Schimmel, muffe lucht
Wanneer men hier niets aan doet kan er schimmel en een muffe lucht ontstaan wat slecht is voor het behoud van kostbare materialen die in de kelder opgeslagen staan zoals voorraden, wijn, meubels, antiek.
Welke luchtontvochtiger heb ik nodig voor de kelder
Om de kelder droog te houden of te drogen na een periode van vochtoverlast kan men gebruik maken van een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid van de kelder op peil ongeacht het weer buiten. Wanneer de temperatuur in de kelder het vaakst 15°C of hoger is, kan men het best gebruik maken van een condens of compressie ontvochtiger. Wanneer de temperatuur het vaakst lager is dan 15°C kan men het best gebruik maken van een adsorptie ontvochtiger.
Temperatuur tussen 10°C en 17°C
Wanneer de temperatuur schommelt tussen de 10°C en 17°C kan men ook kiezen voor een compressie ontvochtiger met een dubbele capaciteit. Bijvoorbeeld voor een kelder van 50 m² kiest men dan een luchtontvochtiger met een capaciteit van 100 m². Een compressie ontvochtiger met een dubbele capaciteit heeft als voordeel dat deze langer meegaat. Door de grote capaciteit zal de luchtontvochtiger in de winter bij wat lagere temperaturen voldoende vocht uit de lucht blijven halen. In de zomer wanneer de temperatuur 15°C of hoger is zal deze luchtdroger de luchtvochtigheid extra snel en efficiënt verlagen.
Welke luchtvochtigheid instellen
Kelders zijn vaak vochtiger dan bijvoorbeeld een woonkamer waardoor een luchtontvochtiger extra hard moet werken om de kelder droog te houden. Om de levensduur van de luchtontvochtiger te verlengen kan men het best de gewenste luchtvochtigheid op 60% instellen. Deze waarde kan een geschikte luchtontvochtiger makkelijk halen waardoor de luchtdroger niet constant aanstaat.