Droge lucht
Te droge lucht kan gezondheidsklachten geven en schade brengen aan houten vloeren en inboedel. Hoe te droge lucht te voorkomen. Een uitleg.
Te droge lucht kan gezondheidsklachten geven en schade brengen aan houten vloeren en inboedel. Hoe te droge lucht te voorkomen. Een uitleg.
Winter
In de winter bij koud weer buiten en het gebruik van de verwarming droogt de lucht binnen snel uit. Wanneer de luchtvochtigheid buiten laag is, zoals bij vriezend weer, kan de luchtvochtigheid binnen erg laag worden.
Verwarming
Verwarmingen die de lucht uitdrogen zijn centrale verwarming, vloerverwarming, houtkachels en gaskachels.
Klachten
Klachten die men kan ondervinden van een droog binnenklimaat zijn hoofdpijn, verstopte neus, vermoeidheid, kriebelhoest, concentratieproblemen, huidklachten, droge huid en droge slijmvliezen. De slijmvliezen beschermen de mens tegen virussen, bacteriën en andere verontreinigingen. Bij droge slijmvliezen is men vatbaarder voor ziekten.
Schade
Schade die kan ontstaan door droge lucht, gedurende een langere periode, is krimpschade of scheuren aan houten zaken zoals vloeren, wanden, plinten, meubelen en muziekinstrumenten.
Statische elektriciteit
Statische elektriciteit is bij een lage luchtvochtigheid het hoogst. Statische elektriciteit wordt opgewekt zonder stroom, door wrijving, verwarming en druk. Bijvoorbeeld een trui die gaat knetteren of vonkjes afgeeft wanneer men deze uittrekt, of als men een kleine schok krijgt wanneer men een geladen voorwerp aanraakt zoals een metalen deurklink.
Gezonde luchtvochtigheid
Een gezonde relatieve luchtvochtigheid is 40% tot 60%, de ideale luchtvochtigheid is 50%. Wanneer de luchtvochtigheid lager wordt dan 40% is het gebruik van een luchtbevochtiger aanbevolen.
Luchtbevochtiger
Met een luchtbevochtiger kan men de luchtvochtigheid verhogen en op peil houden.