Recent

Een vergelijking tussen de verschillen en het energieverbruik van bijverwarming

visibility 5 Keer bekeken list In: Over verwarming

Een vergelijking tussen de verschillen en het energieverbruik van bijverwarming van slaapkamer, badkamer, huis, garage, schuur.

Een vergelijking tussen de verschillen en het energieverbruik van bijverwarming van slaapkamer, badkamer, huis, garage, schuur.

Criteria

Om de juiste keuze te maken zijn er een aantal criteria zoals de oppervlakte en isolatie van de ruimte, hoe snel het warm moet zijn, of de ruimte langdurig of kort verwarmd wordt en waarvoor de ruimte gebruikt wordt.

Soorten bijverwarming

Er zijn verschillende soorten bijverwarming waaronder ventilatorkachels, keramische kachels, convector kachels, oliegevulde radiatoren, infrarood kachels, infrarood stralers en infrarood panelen.

Infrarood stralers

Korte golf infrarood stralers ofwel infrarood terrasstralers zijn geschikt om een ruimte of een bepaalde plek buiten of binnen tijdelijk te verwarmen, zoals de badkamer, het terras of ruimten met een hoog plafond. Infrarood stralers geven directe prettige stralingswarmte en zijn direct warm. Infrarood stralers of heaters zijn geluidloos.

Slecht geïsoleerde of moeilijk te verwarmen ruimte

Infrarood stralers hebben een hoge temperatuur en geven stralingswarmte. De objecten worden verwarmd en niet de luchtmassa. Hierdoor kunnen infrarood stralers slecht geïsoleerde of moeilijk te verwarmen ruimtes verwarmen.

Dimmer

Sommige infrarood stralers hebben een knop of trekschakelaar om het vermogen te regelen. Bij een lager vermogen wordt de straler minder heet en geeft deze minder warmte. Infrarood stralers zonder knop of trekschakelaar kan men aansluiten op een dimmer om het vermogen van de straler hoger of lager te zetten.

Capaciteit infrarood stralers

  • infrarood stralers van 500 Watt verwarmen een ruimte of plek van 6m² / 15m³
  • infrarood stralers van 1000 Watt verwarmen een ruimte of plek van 10m² / 25m³
  • infrarood stralers van 1500 Watt verwarmen een ruimte of plek van 15m² / 37,5m³
  • infrarood stralers van 2000 Watt verwarmen een ruimte of plek van 20m² / 50m³

Infrarood verwarmingspanelen

Infrarood verwarmingspanelen zijn geschikt om een ruimte tijdelijk of permanent te verwarmen. Ze zijn geschikt als bijverwarming zonder of naast hoofdverwarming. Wanneer men infrarood panelen naast andere hoofdverwarming gebruikt kan men de hoofdverwarming laag zetten en de infrarood panelen alleen aanzetten wanneer men in de ruimte is. Men kan zo ook een bepaalde plek in de ruimte verwarmen.

Snel en energiezuinig

Infrarood panelen zijn na 10 tot 15 minuten warm. Dan geven ze directe prettige stralingswarmte welke direct voelbaar is wanneer men zich in het bereik van het paneel bevindt. De objecten in de ruimte worden verwarmd en niet de luchtmassa wat een energiebesparing tot 40% ten opzichte van andere vormen van verwarming oplevert. Infrarood panelen zijn geluidloos.

Oppervlakte temperatuur

Infrarood panelen worden met een gemiddelde oppervlakte temperatuur van 110°C minder warm dan infrarood stralers die gemakkelijk 400°C kunnen worden. Dit maakt ze comfortabel en veilig als bijverwarming in een slaapkamer, badkamer, woonkamer of andere kamer in huis.

Moeilijk te verwarmen ruimte

Er zijn infrarood panelen met een extra hoge oppervlakte temperatuur, 150°C. Deze zijn geschikt om slecht geïsoleerde of moeilijk te verwarmen ruimtes te verwarmen.

Energieverbruik

Infrarood verwarmingspanelen zijn zeer energiezuinig. De benodigde capaciteit aan vermogen voor een woonkamer zonder andere verwarming is 65 tot 75 Watt per 1 m² / 2,5m³. Dit is Dit is 40% minder vermogen dan bij gewone kachels. Voor een ruimte met andere verwarming die laag staat heeft men minder vermogen nodig. Voor een badkamer heeft men150 Watt per 1m² / 2,5m³ vermogen aan infrarood panelen nodig, dit omdat daar snel een hoge temperatuur gewenst is.

Thermostaat

Infrarood panelen sluit men aan op een thermostaat om de temperatuur te regelen.

Capaciteit wanneer infrarood panelen zonder andere verwarming worden gebruikt

  • Een infrarood paneel van 400 Watt verwarmt een woonkamer van 6m² / 15m³
  • Een infrarood paneel van 600 Watt verwarmt een woonkamer van 9m² / 22,5m³
  • Een infrarood paneel van 700 Watt verwarmt een woonkamer van 10m² / 25m³
  • Een infrarood paneel van 800 Watt verwarmt een woonkamer van 12m² / 30m³
  • Een infrarood paneel van 1000 Watt verwarmt een woonkamer van 15m² / 37,5m³
  • 2000 Watt vermogen aan infrarood panelen verwarmt een woonkamer van 30m² / 75m³

Ventilatorkachels

Ventilatorkachels hebben een ventilator en een warmte element dat de lucht verwarmt. De ventilator blaast de warme lucht de kamer in. Ventilatorkachels hebben soms een koude lucht stand waardoor ze in de zomer als ventilator kunnen dienen. Ventilatorkachels verwarmen een ruimte snel en maken gemiddeld 35 tot 45 dB geluid, afhankelijk van de stand waarin ze staan.

Keramische kachels

Keramische ventilatorkachels verwarmen schoon, er kunnen geen stof- en vuildeeltjes verbranden op het keramisch warmte element. Ze verwarmen de ruimte snel en zijn iets energiezuiniger dan gewone ventilatorkachels. Keramische en gewone ventilatorkachels zijn compact. Sommige modellen passen op een tafel of bureau.

Convectorkachels

Convectorkachels verwarmen een ruimte snel. Ze zijn geluidloos en geschikt voor tijdelijke verwarming en het vorstvrij houden van een ruimte. Omdat ze groot zijn worden ze op de vloer geplaatst in plaats van op een tafel of bureau.

Oliegevulde radiatoren

Oliegevulde radiotoren zijn geschikt voor langdurige verwarming. Ze zijn geluidloos. Ze warmen een ruimte langzaam op. Men kan daardoor het beste de radiator een half uur tot een kwartier eerder aanzetten dan dat men van de ruimte gebruik maakt.

Capaciteit ventilatorkachels, convector kachels, oliegevulde radiatoren

  • Een kachel van 750 Watt verwarmt een ruimte van 7 tot 8,5m²
  • Een kachel van 1000 Watt verwarmt een ruimte van 10 tot 12m²
  • Een kachel van 1500 Watt verwarmt een ruimte van 15 tot 18m²
  • Een kachel van 2000 Watt verwarmt een ruimte van 20 tot 24m²
  • Een kachel van 2400 Watt verwarmt een ruimte van 25 tot 30m²
  • Een kachel van 3000 Watt verwarmt een ruimte van 30 tot 35m²


Aan de genoemde capaciteiten kunnen geen rechten worden ontleend. Er is telkens uitgegaan van een normaal geïsoleerde ruimte.