Hoe bouw ik infrarood panelen in een plafond in?
Infrarood panelen kunnen in een verlaagd plafond of systeemplafond worden ingebouwd als er voldoende vrije ruimte, 10 tot 12 cm, achter het hele plafond is. In een verlaagd plafond plaatst men het infrarood paneel in een inbouwframe, in een systeemplafond op de plek van een tegel.
Infrarood panelen kunnen in een verlaagd plafond of systeemplafond worden ingebouwd als er voldoende vrije ruimte, 10 tot 12 cm, achter het hele plafond is. In een verlaagd plafond plaatst men het infrarood paneel in een inbouwframe, in een systeemplafond op de plek van een tegel.
Vrije ruimte aan achterkant plafond
Om infrarood panelen in een plafond in te bouwen zijn er een aantal dingen om op te letten. Aan de achterkant van het infrarood paneel komt ook altijd warmte vrij wanneer het paneel aanstaat, bij het ene merk is dat meer dan bij het ander. Er dient daarom altijd voldoende ruimte aan de achterkant van het paneel en het systeemplafond of verlaagde plafond te zijn zodat deze warmte weg kan. Er is ongeveer 10 tot 12 cm vrije ruimte achter het plafond nodig. Heeft men die ruimte niet dan dient er aan de zijkanten rondom het paneel meer open vrije ruimte te zijn.
Vrije ruimte aan zijkanten paneel
Infrarood panelen zetten uit wanneer ze warm worden, zouden ze strak tegen het verlaagde plafond worden ingebouwd dan kan het plafond gaan scheuren door het uitzetten van het paneel. Wanneer men voldoende vrije ruimte rondom het paneel heeft is dit probleem opgelost. Wanneer de vrije ruimte aan de achterkant van het plafond ideaal is, dus 10 tot 12 cm dan heeft men ongeveer 2 cm vrije ruimte nodig rondom het paneel.
Wanneer extra vrije ruimte rondom het paneel nodig
Wanneer er niet voldoende ruimte aan de achterkant van het plafond is, heeft men extra vrije ruimte rondom het paneel nodig, zodat de warmte via deze ruimte aan de zijkant weg kan. Bij bijvoorbeeld een vrije ruimte aan de achterkant van het plafond van minder dan 10 cm heeft men een vrije open ruimte aan de zijkanten van het paneel nodig van 5 cm. Deze ruimte kan men niet dicht maken met een strip of frame omdat de warmte dan alsnog niet goed weg kan.
Afwerken
Om het paneel netjes af te werken in het plafond en geen open rand rondom het paneel te hebben kan men een inbouwframe gebruiken. Dit frame bevestigt men in het gat voor het paneel in het plafond. Het paneel legt men vervolgens in het frame. Inbouwframes voor infrarood panelen zijn stevig en gemaakt om het gewicht van het paneel te kunnen dragen. Een inbouwframe kan alleen gebruikt worden wanneer de ruimte rondom het paneel niet groter is dan 2 cm.
Systeemplafond
Wanneer men een infrarood paneel in een systeemplafond wil inbouwen kan men infrarood panelen gebruiken die iets kleiner zijn dan de afmeting van 1 of meer tegels van het systeemplafond. Bijvoorbeeld een paneel van 59,2 cm x 59,2 cm of een paneel van 59,5 cm x 59,5 cm voor een tegel van 60 x 60 cm.
Men kan de tegel uit het plafond halen en het infrarood paneel in het frame, waar de tegels van het systeem plafond in liggen, plaatsen. Wanneer men een infrarood paneel met een afmeting van 2 tegels heeft kan men 2 tegels weghalen en het stukje frame weghalen dat tussen de 2 tegels zat, en het paneel in de open plaats leggen.
Metalen of glazen paneel
Metalen infrarood panelen gaan iets bol staan wanneer ze warm zijn. Hoe groter het paneel hoe meer het bol kan gaan staan. Dit is nauwelijks zichtbaar wanneer de panelen niet ingebouwd zijn in een plafond, echter wanneer ze in een plafond zijn ingebouwd kan het storend zijn bij de afmeting 59,2 x 119,2 cm of groter. Men kan bij het inbouwen van metalen infrarood panelen in een systeem plafond het best panelen van 59,2 x 59,2 cm gebruiken. Deze trekken vanwege hun kleinere afmeting nauwelijks krom.
Glazen infrarood panelen gaan niet bol staan. Wanneer men een strak plafond wil hebben en panelen van 59,2 x 119,2 wil gebruiken kan men het best glazen infrarood panelen gebruiken.