Hoe installatie van infrarood panelen voorbereiden
Infrarood panelen installeren kan zelf doen of laten doen. In beide gevallen is een goede voorbereiding nodig. Men kan de volgende voorbereidingen treffen.
Hoe installatie van infrarood panelen voorbereiden
Infrarood panelen installeren kan zelf doen of laten doen. In beide gevallen is een goede voorbereiding nodig. Men kan de volgende voorbereidingen treffen.
Stroompunten
Eerst kijkt men waar men het infrarood paneel wil ophangen en waar de stroompunten zijn, of het paneel dicht bij een stroompunt kan worden geplaatst of dat er een kabelgoot moet worden gelegd van het paneel naar het stroompunt. Het is ook mogelijk om een sleuf in de wand of het plafond te frezen en daar de kabel in te leggen.
Waar infrarood panelen ophangen
Ook bepaalt men waar men het paneel wil ophangen, aan de wand of het plafond. Een paneel kan het best vrij de ruimte in stralen. Aan het plafond is het bereik het grootst, maar aan de wand kan ook goed.
Plafond
Het plafond is de beste plek voor infrarood panelen, het bereik is dan het grootst en de warmteopbrengst het hoogst. Infrarood panelen kunnen goed aan een plafond van beton, hout of gipsplaten worden gemonteerd.
Infrarood panelen aan verlaagd plafond monteren
Bij plaatsing van infrarood panelen aan een verlaagd plafond van gipsplaten of ander dun houten materiaal kan het paneel alleen aan de draagbalken van de gipsplaten worden gemonteerd, men kan hiervoor zelf een frame maken dat aan de draagbalken van de gipsplaten wordt gemonteerd, het paneel wordt dan op het frame gemonteerd.
Ongeschikte plafonds
Infrarood panelen kunnen niet gemonteerd worden op een spanplafond en een rieten plafond met stucwerk.
Infrarood panelen in verschillende ruimten plaatsen
Wanneer men in verschillende ruimten infrarood panelen plaatst is het raadzaam in elke ruimte een draadloze thermostaat met ontvanger of inbouw thermostaat te gebruiken. Hierdoor zullen ruimten alleen verwarmd worden wanneer dat nodig is.
Eethoek en zithoek los van elkaar verwarmen
Wanneer men verschillende plaatsen in dezelfde ruimte, zoals bijvoorbeeld de eethoek en de zithoek, los van elkaar wil kunnen verwarmen heeft men voor elke te verwarmen plek een thermostaat nodig. 1 draadloze thermostaat met 2 ontvangers kan niet 2 plekken los van elkaar verwarmen. Men heeft dan altijd 2 draadloze thermostaten en 2 ontvangers nodig.
Inbouw thermostaat bij infrarood panelen gebruiken
Om de temperatuur te regelen kan men het paneel of de panelen aansluiten op een inbouw thermostaat of een draadloze thermostaat. Een inbouw thermostaat komt rechtstreeks tussen de stroomtoevoer en het paneel. Wanneer het paneel bijvoorbeeld aan het plafond wordt gemonteerd op de plek waar eerst een lamp hing, kan de inbouw thermostaat op de plek van de lichtschakelaar worden geplaatst. Een inbouw thermostaat wordt aan de wand geplaatst op ongeveer 1.50 hoogte. Wanneer het paneel niet wordt aangesloten op een lichtpunt kan er een kabel van de thermostaat naar het paneel worden geleid.
Draadloze thermostaat bij infrarood panelen gebruiken
Bij een draadloze thermostaat komt er een ontvanger tussen de stroomtoevoer en het paneel. Dat kan een opbouw, inbouw of plug-in ontvanger zijn. De opbouw ontvanger is een plat kastje, deze wordt vaak gebruikt en kan naast of achter het paneel worden geplaatst. De inbouw ontvanger werkt men weg in een lasdoos of verdeelkast. De plug-in ontvanger gaat in het stopcontact en de stekker van het paneel gaat in de ontvanger.
Wifi thermostaat
Een Wifi thermostaat kan een inbouw of draadloze thermostaat zijn. Wanneer men een Wifi thermostaat wil gebruiken moet er een 2.4 Ghz Wifi netwerk beschikbaar zijn. Om de thermostaat te verbinden met het Wifi netwerk heeft men de inloggegevens van het Wifi netwerk nodig.
Temperatuur achterkant infrarood paneel
Infrarood panelen worden niet te heet aan de achterkant en kunnen veilig op bijvoorbeeld een houten plafond worden geplaatst. Wanneer men een plafond van kunststof schrootjes heeft kan men wel het best een stukje radiatorfolie tegen het plafond achter het paneel plaatsen. Er mag nooit radiatorfolie op het paneel zelf worden geplaatst. Een opbouw ontvanger kan men op de achterkant van het paneel leggen, wanneer men hier twijfels over heeft kan men een stukje radiatorfolie ter grootte van de ontvanger tussen de ontvanger en de achterkant van het paneel plaatsen.
Elektra voorbereiden
Men bekijkt of het totale vermogen van de infrarood panelen past op een groep in de meterkast of dat er een extra groep in de meterkast moet worden gemaakt. Een extra groep in de meterkast kan men laten maken door een elektricien.
Zelf installeren of laten doen
Wanneer men alle voorbereidingen heeft getroffen kan men besluiten de infrarood panelen zelf op te hangen of dit te laten doen door een elektricien of installateur. Wanneer men handig is en kennis heeft van het aansluiten van elektra kan men infrarood panelen eenvoudig zelf installeren.