Luchtbevochtiger waarom nodig
Waarom een luchtbevochtiger gebruiken. Waarom de luchtvochtigheid verhogen. Wanneer en welke luchtbevochtiger te gebruiken. Een uitleg.
Waarom een luchtbevochtiger gebruiken. Waarom de luchtvochtigheid verhogen. Wanneer en welke luchtbevochtiger te gebruiken.
Een uitleg.
Droge lucht in huis
Wanneer de luchtvochtigheid in huis te laag is, is er sprake van te droge lucht in huis. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken en onherstelbare schade toebrengen aan houten vloeren, parket, meubels door scheuren en vervorming. Droge lucht verhoogt de statische elektriciteit wat schadelijk is voor elektronica, printplaten, computers.
Gezondheidsklachten
Droge lucht in huis kan gezondheidsklachten geven zoals een droge keel, kriebelhoest, droge huid, gebarsten lippen, droge en/of branderige ogen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratie problemen, gevoel van kou terwijl het warm is, een verlaagd immuunsysteem. In combinatie met stof worden deze problemen nog eens verergerd.
Houten vloeren, parket
Te droge lucht zorgt ervoor dat hout uitdroogt. Wanneer hout te droog wordt kan het gaan vervormen, krom trekken of in het ergste geval scheuren. Een goede luchtvochtigheid is dus belangrijk voor het behoud van houten vloeren, parket, houten meubels, muziekinstrumenten en antiek.
Statische elektriciteit
Droge lucht zorgt ervoor dat de statische elektriciteit flink verhoogd wordt. Dit kan hinderlijk zijn voor het welbevinden, bijvoorbeeld door het krijgen van een schok, ofwel een elektrostatische ontlading, bij het aanraken van metalen voorwerpen zoals een deurklink of autoportier, of het geknetter bij het uittrekken van een trui waarbij schoon en droog haar recht overeind gaat staan.
Computers, printplaten, elektronica
Voor computers, printplaten en elektronica kan statische elektriciteit schadelijk zijn. Elektronica die beschadigd is door een elektrostatische ontlading gaat veel sneller stuk of slechter functioneren.
Oorzaak droge lucht
Te droge lucht in huis komt het vaakst voor in de herfst en winter. De lucht buiten is veel kouder dan binnen doordat men binnen de kachel aanheeft. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Wanneer de koude lucht binnen opgewarmd wordt door de kachel neemt de luchtvochtigheid snel af en kan dalen tot 30% of lager. Is de luchtvochtigheid buiten extra laag door vriezend weer, dan wordt de luchtvochtigheid binnen nog lager.
Luchtvochtigheid verhogen
Om problemen door te droge lucht op te lossen kan men het beste de luchtvochtigheid verhogen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 50 en 60%RV. De luchtvochtigheid kan men verhogen door te ventileren, echter dit helpt niet wanneer de luchtvochtigheid buiten laag is, of wanneer de luchtvochtigheid binnen erg laag is. Bovendien is het met koud nat weer niet altijd aangenaam om lang te ventileren. De luchtvochtigheid verhoogt men het effectiefst met een luchtbevochtiger.
Luchtwasser
Heeft men naast droge lucht in huis ook veel last van stof dan kan een luchtwasser uitkomst bieden. Een luchtwasser brengt de luchtvochtigheid door natuurlijke waterverdamping op ongeveer 50% RV. Overbevochtiging is niet mogelijk. Naast de luchtvochtigheid verhogen, reinigt een luchtwasser de lucht van stof en vuil. Bij een luchtwasser zijn de onderdelen vaak eenvoudig schoon te maken en hoeft er geen anti-kalk middel aan het water worden toegevoegd of filters worden vervangen.
Filter- of verdampingsbevochtiger
Wil men de luchtvochtigheid snel verhogen maar geen anti-kalk middelen hoeven te gebruiken dan kan men kiezen voor een filter- of verdampingsbevochtiger. Een filterbevochtiger of koudverdamper verdampt het water op een natuurlijke manier. Door de techniek van een draaiende bevochtigingsmat wordt de luchtvochtigheid snel verhoogd. Een filterbevochtiger kan uitgerust zijn met een hygrostaat voor het automatisch op peil brengen en houden van de luchtvochtigheid. Een filterbevochtiger zonder hygrostaat houdt de luchtvochtigheid meestal op 55 tot 60% RV.
Ultrasoon luchtbevochtiger
Is de ruimte erg droog en wil men snel de luchtvochtigheid verhogen dan kan een ultrasoon luchtbevochtiger helpen. Een ultrasoon verdampt het water kunstmatig door trilplaatjes. Er zijn ultrasoon luchtbevochtigers die zowel koude als warme mist geven. Bij een ultrasoon luchtbevochtiger dient men altijd ontkalkingsmiddel aan het water toe te voegen om kalkneerslag te voorkomen.
Hygrostaat
Veel ultrasoon luchtbevochtigers hebben een hygrostaat waarmee de gewenste luchtvochtigheid in te stellen is. Wanneer een ultrasoon luchtbevochtiger geen hygrostaat heeft kan men een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en de ultrasoon bevochtiger uitzetten wanneer de luchtvochtigheid op peil is.
Stoombevochtiger
Wil men dat de luchtvochtigheid snel wordt verhoogd, maar dat de lucht niet afkoelt, dan kan een stoombevochtiger geschikt zijn. Stoombevochtigers geven warme mist zodat de lucht niet afkoelt. Stoombevochtigers zijn vaak uitgerust met een hygrostaat voor het automatisch op peil brengen en houden van de luchtvochtigheid. Stoombevochtigers zonder hygrostaat kunnen met behulp van een hygrometer worden gebruikt. Stoombevochtigers hebben een anti-kalk pad voor het ontkalken van het verwarmingselement.