Waterhardheid en ultrasoon luchtbevochtigers
Welke invloed heeft waterhardheid op het gebruik van luchtbevochtigers. Welke gebieden hebben hard water. Hoe kalkaanslag te voorkomen. Een uitleg.
Hardheid Leidingwater
Leidingwater bevat verschillende stoffen, waaronder magnesium en calcium. De hoeveelheid magnesium en calcium in het water bepaalt de hardheid van het water.
Kalkaanslag
De magnesium in combinatie met calcium kan kalkaanslag veroorzaken. Daarom is het van belang te weten hoe hard het water is. De waterhardheid wordt in Nederland uitgedrukt in °dH en in België in °fH. Vanaf 3°dH of 5°fH kan er kalkaanslag ontstaan.
Overzicht
Onderstaand overzicht geeft de waarden aan in relatie met de hardheid van het water:
0-4°dH of 0-7°fH is zeer zacht water
4-8°dH of 7-15°fH is zacht water
8-12°dH of 15-22°fH is gemiddeld hard water
12-18°dH of 22-32°fH is vrij hard water
18-30°dH of 32-55°fH is hard water
andgt;30°dH of andgt;55°fH is zeer hard water
Ultrasoon luchtbevochtiger
Wanneer men een ultrsoon of stoom luchtbevochtiger gebruikt kan er aanslag ontstaan als de °dH waarde van het water hoger is dan 3°dH. Een ultrasoon luchtbevochtiger brengt de luchtvochtigheid op peil door middel van koude of warme verneveling. Deze nevel kan witte aanslag geven op het interieur.
Luchtbevochtigers die het water niet door verneveling maar op een natuurlijke manier laten verdampen zoals filter- of verdampingsbevochtigers en luchtwassers geven geen kalkaanslag op het interieur.
Anti-kalk middel
Om kalk neerslag door een ultrasoon luchtbevochtiger te voorkomen kan men anti kalk middel aan het water toe voegen. Anti kalk middel bevat hars. De hars adsorbeert zouten, waaronder de calcium zouten die in combinatie met magnesium voor kalkaanslag zorgen.
Er bestaan anti kalk pads, dit zijn patronen gevuld met harskorrels die men op een daarvoor bestemde plek in het reservoir plaatst. Er bestaan losse harskorrels die men gebruikt als navulling voor een anti kalk patroon of die men los toevoegt aan het reservoir.
Waterontharders
Bij hard water maakt men soms gebruik van waterontharders om het water zachter te maken. Dit zijn apparaten die met behulp van zout het water als het ware schoon spoelen. Het schoongespoelde water bevat een kleine hoeveelheid spoelzout, dat erin is opgelost. Dit spoelzout kan voor aanslag zorgen bij het gebruik van dit water voor een luchtbevochtiger. Daarom is aan te raden, ook wanneer men gebruik maakt van een waterontharder, antikalk middel aan het water in de luchtbevochtiger toe te voegen om aanslag te voorkomen.