Welke luchtreiniger kiezen
Welke luchtreiniger men kiest hangt af van het gebruik. Is het zakelijk of privé. Is het tegen fijnstof, allergenen of nare geuren. Een uitleg.
Welke luchtreiniger men kiest hangt af van het gebruik. Is het zakelijk of privé. Is het tegen fijnstof, allergenen of nare geuren. Een uitleg.
Hooikoorts, huisstofmijtallergie, astma, fijnstof of nare geuren
Het eerste criterium is waarom men de luchtreiniger wil gebruiken. Heeft men last van hooikoorts, huisstofmijtallergie, astma of luchtweg problemen. Of heeft men veel fijnstof in de lucht dat veroorzaakt wordt door verkeer en/of industrie, wat uit de lucht gehaald dient te worden. Of wil men met de luchtreiniger vooral nare geuren en gassen bestrijden of bacteriën, virussen en schimmels.
Luchtreiniger met HEPA filter
Pollen, huisstofmijt, allergenen, stof en fijnstof haalt men het best uit de lucht met een luchtreiniger met een dik HEPA of AIH filter. Een AIH filter heeft dezelfde werking als een HEPA filter. Een HEPA filter haalt stof, pollen, stuifmeel, huistofmijten, allergenen en fijnstof uit de lucht. Voor het bestrijden van hooikoorst, huisstofmijtallergie, astma, luchtweg-allergieën of fijnstof is een luchtreiniger met HEPA filter de beste keus.
Bacteriën, virussen, schimmels
Wanneer men bacteriën, virussen, schimmels en andere organische vervuiling uit de lucht wil halen zoals pollen, stuifmeel en huisstofmijten dan kan men kiezen voor een luchtreiniger met HEPA filter of speciaal allergie filter, of voor een luchtreingier die de lucht reinigt door verhitting. Door verhitting worden de organische vuildeeltjes gedood en vallen uiteen in onschadelijke moleculen.
Nare geuren
Om nare geuren te bestrijden kan men het beste kiezen voor een luchtreiniger met ionisator. Een ionisator breekt zeer effectief nare geuren af. Men kan ook kiezen voor een luchtreiniger met een koolstof filter, ook wel actieve koolfilter genoemd. Dit filter adsorbeert nare geuren en houdt deze vast.
Voorfilters
Wanneer de luchtreiniger naast een HEPA filter, allergiefilter of antibacterieel filter beschikt over een voorfilter is dat een voordeel. Het HEPA filter wordt dan minder belast en hoeft daardoor minder vaak vervangen te worden.
Filtercapaciteit HEPA filter
De filtercapaciteit per kubieke meter owel m³ van een luchtreiniger is een goede indicator van de werkelijke capaciteit van een luchtreiniger. Hierbij ervan uitgaand dat de lucht die door de luchtreiniger stroomt goed gefilterd wordt.
Voor milde luchtvervuiling dient de filtercapaciteit 2x zo groot te zijn als de inhoud van de ruimte. Voor gemiddelde vervuiling is dat 3,5 x zo groot. En voor zware vervuiling of wanneer er zeer hoge eisen aan de luchtkwaliteit worden gesteld zoals bij astma- en allergiepatiënten dient de filtercapaciteit 5x zo groot te zijn als de inhoud van de ruimte.
Een rekenvoorbeeld, een luchtreiniger met een filtercapaciteit van 300m³/u is bij milde vervuiling geschikt voor een ruimte van 150m³/60m². Bij gemiddelde vervuiling is dezelfde luchtreiniger geschikt voor een ruimte van 85,7m³/34m². Bij zware vervuiling of hoge eisen aan de luchtkwaliteit is deze luchtreiniger geschikt voor een ruimten van 60m³/24m².
Geluidsniveau
Wanneer een luchtreiniger beschikt over filters heeft deze ook een ventilator. De ventilator zuigt de lucht aan zodat vuildeeltjes in de filters achterblijven. Het geluidsniveau kan een criterium zijn om naar te kijken. De meeste luchtreinigers zijn zeer stil tot fluisterstil wanneer ze niet voluit draaien. Dit varieert van 15 dB tot 30 dB. Wanneer ze voluit draaien maken de meeste luchtreinigers 40 dB tot 47 dB geluid.
Ionisator
Een ionisator produceert negatief geladen ionen. Deze trekken positief geladen vuildeeltjes aan en klonteren samen met deze deeltjes. Hierdoor worden de deeltjes zwaarder dan lucht en dalen neer. Vuildeeltjes zoals stof, allergenen, pollen, schimmels, (tabaks)rook, ziektekiemen, bacteriën maar ook schadelijke gassen zoals formaldehyde, zwaveldioxide en koolwaterstofverbindingen worden op deze manier verwijderd uit de lucht.
Om effectief te zijn is het van belang dat de ionisator zeer veel ionen produceert of dat de ionisator is uitgerust met een HEPA filter.
Ozon en ionisatie
Bij sommige ionisatie technieken komt ozon vrij. Dit is schadelijk voor de gezondheid wanneer het in een te hoge concentratie te lang wordt ingeademd. De maximale concentratie ozon die ingeademd mag worden is 0,06 ppm 8 uur achter elkaar. Wanneer er ozon vrijkomt als bijproduct bij een ionisator dient men de ruimte constant goed te ventileren.
Ionisatoren waarbij ozon als bijproduct vrijkomt hebben vaak een waarde van 0,05 ppm of iets kleiner. Men dient bij het gebruik van deze apparaten goed te ventileren door bijvoorbeeld een raam op een kier of open ventilatieroosters.
Nieuwe techniek, luchtreiniging door verhitting
De Airfree luchtreinigers gebruiken TSS™ technologie. De vervuilde lucht wordt door natuurlijke luchtstroom de luchtreiniger ingetrokken. Daar wordt de lucht door een keramisch warmte element verhit tot 200°C waardoor alle organische vervuiling zoals schimmels, bacteriën, virussen, huisstofmijten, stuifmeel, haren en huidschilfers van huisdieren worden gedood en uit elkaar vallen in onschadelijke moleculen. De schone lucht wordt afgekoeld en stroomt de ruimte in. Van de lucht die door de Airfree luchtreiniger heen gaat neemt het ozongehalte met 26% af.
Luchtreinigers zonder ionisator
Luchtreinigers zonder ionisator reinigen de lucht door middel van filters of door middel van verhitting.
Zonder geluid
Zonder geluid zijn luchtreinigers die geen ventilator gebruiken. Dit zijn de luchtreinigers van Airfree die de lucht reinigen door deze te verhitten, en ionisatoren die de lucht reinigen zonder filters.
Capaciteit
De luchtreiniger moet de capaciteit hebben om de ruimte effectief te kunnen reinigen. Voor een ruimte met gemiddelde tot zwaar vervuilde lucht heeft men een luchtreiniger met meer capaciteit nodig dan voor een ruimte met mild vervuilde lucht. Men kan het beste een luchtreiniger met een kleine overcapaciteit nemen. Hierdoor wordt de ruimte effectief gereinigd en draait de luchtreiniger niet constant op het maximale volume. Dit scheelt in stroomverbruik en verlengt de levensduur van de luchtreiniger en zijn onderdelen.
Stroomverbruik
Voor alle luchtreinigers geldt dat men, om de lucht goed te reinigen en schoon te houden, het beste de luchtreiniger 24 uur per dag aan kan laten staan in de ruimte. De luchtreiniger hoeft niet constant in de hoogste stand te draaien. Het is van belang te weten hoeveel standen de luchtreiniger heeft en hoeveel stroom in een bepaalde stand wordt verbruikt. Een luchtreiniger, die automatisch de kwaliteit van de lucht meet, slaat af wanneer de lucht schoon is en start weer op wanneer de lucht gereinigd moet worden. Zo verbruikt de luchtreiniger minder stroom.
De meeste luchtreinigers met ventilator verbruiken vanaf 4 à 12 Watt tot ongeveer 35 à 50 Watt. Dit hangt af van het merk en de capaciteit. Luchtreinigers die door middel van verhitting de lucht reinigen verbruiken ongeveer 30 tot 50 Watt.